Pápež vyzval kresťanov na Blízkom východe, aby sa stali mierotvorcami

16.09.2012 Celý región

Bejrút 16. septembra (TASR) - Za účasti desiatok tisíc pútnikov z celého Blízkeho východu celebroval dnes pápež Benedikt XVI. v Bejrúte omšu pod šírym nebom. Bohoslužba bola najväčším verejným podujatím jeho trojdňovej návštevy Libanonu, v rámci ktorej vyzýval na mier a zmierenie medzi kresťanmi a moslimami.

Počas omše krúžili po oblohe vrtuľníky a priľahlé ulice v centre libanonskej metropoly, zablokované cestnými zátarasami, strážili vojaci.

Pri príchode pápeža papamobilom s nepriestrelnými sklami na miesto bohoslužby na bejrútskom nábreží ho dav začal pozdravovať a mávať vatikánskymi i libanonskými vlajočkami.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vo svojej kázni zdôraznil, že kresťania sa musia podieľať na tom, aby sa z Blízkeho východu vymazala "desivá stopa smrti a deštrukcie".

"Vyzývam vás všetkých, aby ste boli mierotvorcami," povedal Benedikt, zdôrazniac, že na vytvorenie "bratskej spoločnosti" je potrebná spravodlivosť a mier.

"A preto vo svete, kde násilie sústavne zanecháva za sebou desivú stopu smrti a deštrukcie, je na vytvorenie bratskej spoločnosti - na vytvorenie súdržnosti - naliehavo nutné slúžiť spravodlivosti a mieru," uviedol pápež, prihovárajúci sa k 350.000 veriacim a vedúcim predstaviteľom moslimskej i kresťanskej komunity.

"Drahí bratia a sestry, obzvlášť sa modlím za to, aby Pán poskytol tomuto blízkovýchodnému regiónu služobníkov mieru a zmierenia - tak, aby všetci ľudia mohli žiť v pokoji a dôstojnosti," konštatoval najvyšší pontifex.

Pápežova návšteva Libanonu sa koná v čase stupňujúcich sa sektárskych násilností na Blízkom východe, umocnených navyše konfliktom v Sýrii, ktorá sa už 18 mesiacov zmieta v občianskej vojne.
 

Vyberte región